Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal. 

A vastag vályogfalaknak nagyon jó a hőszigetelése ezért vékonyabb homlokzati hőszigetelés is elég. 8 – 10 – 12 cm vastag rendszer már bőven elég. hogy a maximumot kihozzuk a rendszerből. Egy a lényeg, hogy a teljes homlokzati hőszigetelő rendszer légáteresztő legyen. 

A homlokzati hőszigetelő rendszert megvásárolhatja nálunk. 11 telephely az országban. A lap alján találja az elérhetőségeinket illetve egy ajánlatkérő űrlapot. 

Vályogfal hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal

Amit a vályogról tudni érdemes.

A vályog az egyik legősibb építőanyag. Mindig is különösen kedvelt volt hazánkban, hiszen nagyon sok helyen fellelhető az előállításához szükséges jó minőségű agyag. Nagy előnye a viszonylag nagy hőtároló tömege, amely nyáron remekül csillapítja a hőséget. Talán még ennél is fontosabb, hogy remekül szabályozza a belső terek páratartalmát. A vályog még a szintén jó párafelvevő képességű téglánál is majd negyvenszer több nedvességet képes magába venni, és a fizika törvényei szerint visszaadni a belső tereknek. Ezáltal a szoba páratartalma mindig optimális szinten tartható – akár minimális szellőztetéssel is. Hőszigetelő képessége azonban ma már korlátozottnak tekinthető.

Egy 50–70 centiméter vastag tömör vályogfal U-értéke sem sokkal jobb 0,9–1 W/m2K-nél. (Ma már gyártanak üreges vályogtéglákat is, amelyekkel lényegesen jobb hőszigetelés érhető el.) A vályogházak legnagyobb ellensége a nedvesség, és mivel többnyire alapozás nélkül készültek, így alulról könnyen megtámadja a falakat a talajnedvesség. Ekkor romlanak a fizikai tulajdonságai, amelyek közül a tartószerkezeti funkció elveszítése a legveszélyesebb.  

Lehet vályog falat szigetelni, de csak okosan!

Vert falú és vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal.

Mielőtt szigetelésbe kezdenénk, meg kell vizsgálni az építés körülményeit, az épület környezetét a falszerkezet vastagságát és a használatba vételi módot. Ezeknél az épületeknél nem készült a mai értelemben vett alapozás és szigetelés. Az alapozást tömörített agyag, vagy néhány sor tömör tégla képezi. Vastagsága általában 50 és 80 cm között változik. A statikai állapot, rugalmasság megőrzéséhez 5-7 m % nedvesség (talajpára) szükséges. A földközeli felületeknek éppen ezért nagy páraáteresztő képességűnek kell lenni. (Pl., mint az eredeti építésnél, törekes tapasztott felület) 

A vastag vályogfalaknak nagyon jó a hőszigetelése, ezért nem feltétlenül kell utólagos szigeteléssel ellátni, külső „szépítéshez” elég lehet a Baumit vagy Nikecell/Bachl szilikát, szilikon vagy nemes vakolattal átszínezni a házat, ezek mind páraáteresztő anyagok. 

Sokan mégis szükségesnek érzik a szigetelést. Vályogfal homlokzati hőszigetelésénél a „páraáteresztés” megtartása miatt mindenképp páraáteresztő hőszigetelést kell használni. Erre kínál megoldást a rockwool frontrock max e homlokzati kőzetgyapot. Kiváló légáteresztő kőzetgyapot szigetelőanyag.

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal – Frontrock MaxE termék adatlap ITT.

A kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer természetes ásványi anyagának köszönhetően átereszti a párát, emellett tűzálló, és hanggátló. Tökéletes megoldást jelenthet a Rockwool Frontrock Max E homlokzati kőzetgyapot erre a célra. Ez az anyag azért jó megoldás mert a vályogfalat hagyja szellőzni, a nedvesség kifejezetten ártana a falnak. 

A nedvesség maximum 3-4%-a távozik a falakon, a többi szellőztetéssel. Akkor miért kell a páraáteresztő szigetelés? A kérdés jogos de a magyarázata egyszerű. 

Nemcsak a lakásban keletkező pára veszélyes a vályogház szerkezetére, hanem az alulról felszívódó nedvességgel is számolni kell (valószínűsíthető, hogy régen nem látták el vízszigeteléssel a lábazatot), emiatt nem tudhatjuk, hogy jelen pillanatban mennyire nedves a falazat.

A falazat külső oldalán a falazatba jutó nedvesség – legyen az a lakótér felől érkező pára, vagy kapilláris felszívódás által a falazatba jutó víz – szigetelés nélkül szabadon tud távozni, mivel a külső vakolatréteg teljesen ásványi bázisú.
Ha a falazatba jutó nedvesség útját a külső oldalon egy gyengébb páraáteresztő hőszigetelő rendszerrel elzárjuk, akkor előfordulhat, hogy a nedvesség a kisebb ellenállás felé – azaz a belső oldal felé – fog indulni. Ez a belső oldalon páralecsapódáshoz, penészedéshez, salétromosodáshoz, a lakótér klímájának párásabbá válásához vezethet. Ezek a hatások az egészségünkre nagyon károsak! 

Emiatt a kőzetgyapot, vagy clima eps hőszigetelő rendszereket szabad használni vályogfalakra. Fontos, hogy a hozzátartozó segédanyagokat használjuk, (páraáteresztő ragasztó, vakolat) ezeknek is biztosítaniuk kell a kiszellőzést. 

Hogyan kell vályogfalba dűbelezni?

A kőzetgyapot lapot fémszeges dűbellel kell rögzíteni a lapok nagy súlya miatt. Ami még nagyon fontos, hogy sokkal hosszabb dűbelt használjuk, hogy biztosan kapaszkodjon a falba!

 

Miért nem ajánlatos vályog falak hőszigetelésére az Eps hőszigetelő lap?

A hagyományos fehér hungarocell/nikecell vagy a Grafit Reflex eps szigetelés nem a megfelelő anyag a vályog ház falainak hőszigetelésére, mivel majdnem teljesen lezárja a falat, páratechnikai viselkedése nagyon kedvezőtlen.

A polisztirol lapok páradiffúziós ellenállási tényezője kb. 40-60, addig a kőzetgyapot lap 1-es értékkel rendelkezik. (ez egy viszonyszám, minél nagyobb az értéke, annál kevésbé engedi át a párát, tehát annál jobban „bezárja” a szerkezetet). Ezért ajánljuk jó szívvel és kellő kivitelezői tapasztalattal a rockwool frontrock max e homlokzati kőzetgyapot családot. 

Minden telephelyünkön komplett hőszigetelő rendszerek, homlokzati hőszigetelő anyagok, lábazati hőszigetelő anyagok, padló és födémszigetelő anyagok, tetőszigetelő anyagok, üvegszövet hálók, élvédő profilok, indító profilok, hőszigetelő tárcsás dübelek, ragasztók, aljzatkiegyenlítők, vakolatok és alapozók teljes kínálatát tartjuk raktárkészleten. ROCKWOOL kőzetgyapot hangszigetelő és hőszigetelő anyagok és URSA üveggyapot szigetelések azonnal raktárról. 

 

Gipszkarton árak ITT – Szigetelőanyag árak ITT – Kazettás álmennyezet árak ITT

Nyitva tartási idő: H – CS: 7.00 – 16.00, P: 7.00 – 15.00

Kiváló rockwool hangszigetelő és hőszigetelő anyagok házunk minden részére. Tetőtérbe, homlokzatra, gipszkarton falba, beton alá. Raktárkészletről érdeklődjön. A leggyorsabb a telefon mert azonnal aktuális készletet tudunk ellenőrizni! Vagy használják az ajánlatkérő űrlapunkat.

Vályog falak hőszigetelése rockwool kőzetgyapottal – Telephelyeink.

Javasoljuk, hogy a zárásunk előtt legalább fél órával jöjjön be hozzánk, hogy az anyagkiadás is zökkenőmentes legyen. Köszönjük!

Központi raktárcímtelefonszámemail cím
Budapest 16. kerületNagyicce sor 4+36 30 297 1733info@prowallz.hu
   

Kőzetgyapot kapcsolat. Itt kérhet gipszkartonra vagy más szigetelőanyagra is árajánlatot.

Árajánlatkérés email-ben

Levelüket 24 órán belül megválaszoljuk! Amennyiben ez időn belül nem érkezik részünkről válasz, kérjük a SPAM és Promóciós mappákat is szíveskedjenek ellenőrizni. Hívhatnak minket telefonon is és segítünk! 06706833330

Árajánlatkérő adatai 

 

Ezzel találkoznak, ha bejönnek hozzánk!

 

Vélemény, hozzászólás?